Sörtesztek szaxerűen

Sörtalpaló 1. rész - Mi az a sör?

2022. március 03. - hunt3r95

Mi az a sör?

Dihidrogén-monoxid, árpamaláta, komló. Na jó, szegény élesztőt is megemlítem, mint a háttérben megbújó összetevőt. Pacsi neki. Dihidrogén-micsoda??? Tudod, az a színtelen, szagtalan, íztelen folyadék ami ott van a folyókban, atomerőművekben, sőt, fulladást is okozhat belélegezve. Épp ez kell a mi sörünkbe is. Igen, ez a víz. :D Bár az előbbi - 3 fő összetevőre vonatkozó- leírás 2022-ben egészen pontatlan, hiszen számtalan (kézműves) sörfőzde készít a sörtisztasági törvénytől eltérő nedűt, ami nem is lenne baj, de néha a végeredmény inkább lábművesnek mondható.

Na jó..de hogy lesz ezekből sör? Összeborítom, aztán kész? Meg lehet próbálni, de a végeredmény egyből mehet a klotyóba. Ennek bizony tradíciója van, meg hagyománya meg mittomén. Hacsak nagyon nem vágod a témát, inkább vegyél a boltban, de ne alsópolcost. 

Hogyan készül a sör?

Főzik. Egy fokkal bonyolultabb, mint a paprikás krumplit elkészíteni. A kezdetek kezdetén az árpából, vagy egyéb gabonaféléből malátát készítenek csíráztatásal. A sörmaláta kb. 8-10 nap alatt készül el, ekkor éri el a csírakezdemény az ideális méretet (nem csak a méret a lényeg). A csírakezdemények eltávolítása után a gabonaszemeket kiszárítják. A kiszárításnak fontos szerepe van, ugyanis befolyásolja a maláta később tulajdonságait. Ezután már csak a pörkölés van hátra és kész is a maláta. Mint alapanyag. Malátakészítéskor tulajdonképpen olyan enzimek kelezkeznek amelyek a lehetővé teszik a későbiekben a sörfőzést, a keményítő lebontását cukorrá, ami ugye tudjuk, hogy hálás folyamat, mert a vége az, hogy van alkoholunk. Tirdi ujjong.

malata.jpgKülönböző pörkölésű maláták.

Van pörkölt malátánk, na és?

Miután a malátát előkészítették, megkezdődhet a tényleges sörfőzési folyamat. Ez lehet dekokciós vagy infúziós eljárás. Előbbi esetén a malátaőrleményt egy nagy cefréző kádban langyos vízzel keverik, és a keverék 1/3 részét főzőüstbe eresztik. Miután elérte a kívánt hőmérsékletet, visszaeresztik a maradék 2/3 rész malátához, majd ezt a folyamatot még kétszer ismétlik. Infúziós folyamatnál egyszerre melegítik az egészet. Ennek utána ezt a kis levest megszűrik és bemutatják a komlónak.

screenshot_20220301_192212.jpgHupsz...

Szóval a komló...

A sörfőzéshez használt komló a Humulus lupulus nővirágzata. Ahaaa. Szóval a sör lány? Már értem Tirdi párosodási szándékát a Sixtusbrauval. A komló adja egyébként a sör keserűségét a benne lévő illóolajok és csersav okán. A komlóval való főzés célja a fehérjék kicsapása, a sörlé töményítése és sterilizálása is. A cefrét a komlóval kb. másfél óráig erősen forralják. A főzött sörlevet újból szűrik, azután hűtik. A hűtésnél fontos, hogy a sörlé levegőt vegyen fel – erre az élesztőnek van szüksége, nehogy elsavasodjon a sör(nek látszó folyadék).

komlo.jpg  Ez a komló való a sörbe

Ihatom?

Még ne. Meg kell erjednie, másképp nem lesz ittasodás, na meg íze sem túl befogadható. Az erjesztés két nem élesen elkülöníthető részre osztható: főerjedésre és utóerjedésre. Az alsó erjesztéssel készülő sört 5-9 °C, a felső erjesztésű élesztővel készülő sört 10-25 °C között erjesztik. Nyilván minden féle-fajta sörnél az élesztő típusa is eltérő. Ez az erjedési folyamat kb.14 napig tart, utána "iránysurány", folyjon a lé. A főerjedés után lefejtett sör ászokolása azaz az utóérése az ászok pincében történik. Ezeket a pincéket állandóan 0 °C-on tartják, hónapokig pihen itt a sör. Ez idő alatt a sör megtisztul és szén-dioxiddal telítődik, kialakul habszerkezete és jellegzetes íz harmóniája. Ezt már csak két dolog követi. A palackozás, meg a mocsok mód beba...ittasodás. Másképp is lehet, de nem érdemes.

eleszto.jpgSör, éledj!

Hogyan lesz ezekből  az összetevőkből szar sör?

Elég könnyen. Az egyik okot úgy hívják: spórólás. Ha a gyártó 1 forintot fog egy liter sörön, akkor könnyen számszerűsíthető, hogy egy átlagos kihasználtságú sörfőzde kapacitásával számolva ez 2-3 milliárd forint évente. Ezért használnak egyes gyártók olcsó alapanyagokat, amik a kurva életért sem hajlandóak sört kicsikarni magukból. Ekkor jön a zseni ötlet, hogy tegyük bele a hiányzó enzimeket! Minek? Azért, egyrészt, hogy fájjon a fejem. Másrészt, hogy a szar minőségű malátát egyensúlyozzák. Köszi Egger/Karlskrone! (Ettől én hunt3r95, instant aznaposságot élek át, ez nem a berúgás, hanem a rosszulét élménye). Másik zseni ötlet, hogy  kukoricát vagy kukorca grízt tesznek bele. Fejfájósok itt is anyáznak? Fáj mi? Igyál minőséget. Meg minden harmadik sör mellé egy fél liter csapvizet. ;) A másik ok igen prózai: igény van rá. Gondolni kell a kispénzű vevőkre is. Ja persze. Kell egy szar ami mellett egy közepes sörre is rásüthetjük a "jó" jelzőt. Egyszerű marketing. Szerencsére napjainkban a minősíthetetlen sörök szinte eltűntek a boltok polcairól ( Greifen, Waldert, Balatoni világos meg társai), vagy egyre kevesebb helyen bukkannak fel. De azért mi kifogtunk párat 2022-ben is. Hurrá.

folyt. köv...

A bejegyzés trackback címe:

https://sortesztek.blog.hu/api/trackback/id/tr5917769362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása